Nobe 100 är elbilen som parkerar vertikalt

Det estländska bolaget Nobe Cars har genom en crowdfundingkampanj dragit igång sin vision om att tillverka en elbil. Hittills har man tillverkat ett par prototyper, och nu söker man ytterligare finansiering på ungefär 940 000kr för att starta tillverkningen av elbilen.

Nobe är dock elbilen som sticker ut. Dels har den tre hjul, vilket ska minska friktionen enligt tillverkaren – och därmed ge längre räckvidd. Elbilen kommer i två modeller, en Nobe 100 och en Nobe 100 GT. Räckvidden för den förstnämnda är 210 km, och 260 km för GT-modellen. De utrustas med ett batteri på 21 kWh respektive 25 kWh. Ett portabelt batteri ska ge ytterligare 5 mils räckvidd.

Elbilen som har plats för tre, väger 600kg, och ska klara 0-100km/h på under sex sekunder. Maxfarten är satt till 110km/h i grundversionen, och GT-varianten ska kunna nå upp till 130km/h. Om bilen blir verklighet kommer den att räknas som en elektrisk trehjuling, och inte som en bil.

Men Nobe slutar inte vara annorlunda där. Bland annat ska Nobe 100 vara utrustad med en expressomaskin och för att spara markutrymme har man tittat på en lösning för vertikal parkering.

Om finanseringskampanjen går i lås är målet att skapa flera små fabriker, som var tillverkar upp till 2 000 bilar om året. Målet är att skeppa de första bilarna i januari 2021.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.