Utbudet av elbilar tredubblas till 2021

Utbudet av elbilar kommer att tredubblas inom kort. Det skriver EU:s myndighet för transporter och miljö (T&E). Inom EU finns det idag ett 60-tal modeller av elbilar. Till 2021 kommer den siffran gå upp till 214 modeller.

Flera nya prisvärda elbilar kommer göra att konsumenter kommer byta till elbilar långt tidigare än förväntat, skriver också myndigheten.

Bakom den ökade takten är EU:s nya utsläppskrav. Om 22% av alla bilar är elbilar till 2025 kommer tillverkarna att klara EU:s utsläppskrav.

Flera stora tillverknings-anläggningar på gång

Inom EU kommer vi också få se flera stora fabriker som tillverkar elbilar inom de närmsta åren, bland annat belägna i Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien. Utöver det beräknas omkring 16 stycken storskaliga batterifabriker i Europa som ska vara igång senast 2023.

I grafen nedan kan du se hur elbilstillverkningen kommer se ut inom EU, år 2025.

Här kommer elbilar tillverkas i EU

– Detta är bra nyheter, men jobbet är inte klart ännu. Vi behöver att myndigheter hjälper till att rulla ut laddningsmöjligheter i hemmet och på jobbet, och vi behöver se över bilskatten så att elbilar är ett mycket mer attraktivt alternativ än förorenande diesel- och bensinbilar eller dåliga plugin-hybrider, säger Lucien Mathieu, transportanalytiker på T&E.

Rapporten finns att läsa i PDF-format här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.