Nissans polarexpedition med elbilen Ariya har nått sitt mål

Nissan har tillsammans med äventyrarna Chris och Julie Ramsey under året genomfört en äventyrlig expedition från Nordpolen till Sydpolen i en Nissan Ariya. Resan tog paret på en 30 000 kilometer lång resa med varierad terräng genom Nord-, Central- och Sydamerika.

Nu har man nått Sydpolen. Det är första gången en sådan resa görs i en elbil. Under resan hade Nissan möjlighet att utsätta Ariyas helektriska drivning och fyrhjulsdriftssystemet e-4Force för en rejäl utmaning med extrema temperaturer och höga höjder.

Bilen var en fabriksstandard Ariya utan några ändringar på drivlina eller batteriet. Däremot hade hjulupphängningen modifierats av Arctic Trucks för att få plats med de stora 39-tumshjulen som skulle säkerställa att bilen kunde ta sig fram i all typ av terräng.

– Jag kan inte fatta att vi är på Sydpolen. Efter så många år av planering känns det helt overkligt. Jag har alltid haft fullt förtroende för elbilarnas fantastiska kapacitet och jag visste att vår Nissan Ariya skulle klara sig denna mödosamma resa . Men det har varit mycket tuffare än jag förväntat mig. Jag är stolt över att ”Pole to Pole” har nått miljontals människor i världen och att vi har inspirerat dem att omfamna elektrism i deras vardag, berättar Chris Ramsey efter ankomsten till Sydpolen.

Kritiker har påpekat en detalj

Ariya med stora terränghjul.

Med sig på resan hade duon också ett supportteam genom resans olika etapper. Något som kritiker gärna påpekat då den bestod av dieseldrivna expeditionsfordon. För Expediton Portal har de förklarat att det bitvis har varit nödvändigt.

– Det hade varit hänsynslöst och farligt att ge sig ut på egen hand, förklarar Julie. Det finns idag inga eldrivna supportfordon och ingen elinfrastruktur för dessa.

Den Nissan Ariya som paret körde är den första helelektriska polarexpeditionsbilen förklarar Chris i intervjun. Själva syftet med projektet var att visa potentialen hos elektriska drivlinor och att det var möjligt att köra den långa sträckan genom den tuffa terrängen. Det lyckades paret att bevisa.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.