Tesla Model Y är Nordens nya folkbil

Tesla passerade nyligen 16 000 registrerade Tesla Model Y i Sverige bara i år. Det gör det till den enskilt mest registrerade bilmodellen detta året. Totalt finns det snart 26 000 Model Y på våra svenska vägar.

Även i våra grannländer gör bilmodellen succé. I Danmark har Model Y nu passerat 16 686 registreringar på året. Det är en rekordsiffra för en enskild bilmodell på många år. Senast en bilmodell nådde de volymerna var 1986 med Opel Kadett.

– Att en elbil redan slår rekordet som den mest sålda på ett år 2023 är ett tecken på danskarnas aptit på elbilar och den gröna omställningen. Hittills har priset på elbilar varit en enorm utmaning och det har delvis lösts med Teslas kraftiga prissänkningar som konkurrenterna har följt, kommenterar tidningen FDM:s konsumentekonom Ilyas Dogru.

Även i Norge når Tesla Model Y historiska siffror, för andra året i följd. Förra året knep Model Y ett 53 år gammalt årsrekord när man petade bort Volkswagen Beetle från tronen som den mest sålda bilmodellen på ett år. Då nådde Model Y 16 921 registreringar.

I år har Model Y nått ännu högre volymer och är nu uppe i 23 839 registreringar för året. Försprånget kan ställas i kontrast till Volkswagen ID.4 som ligger på andraplatsen med 6297 registreringar. Model Y står just nu för 20 procent av alla nyregistrerade elbilar i Norge hittills i år.

Island är inte heller något undantag. Under året har det hittills i år registrerats 3071 nya Tesla Model Y vilket gör det till den enskilt mest registrerade bilmodellen. På andraplatsen kommer Dacia Duster med 1022 registreringar.

Även Finland imponerar även om Model Y inte toppar listorna så kniper den en hedersvärd andraplats med 4452 registreringar hittills i år. Den mest registrerade bilmodellen i Finland är Toyota Corolla med 4790 registreringar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.