Mercedes eActros LongHaul får laddare med tio gånger högre effekt än en personbil

För ett par dagar sedan fick vi en första titt på konceptet av en eldriven lastbil för fjärrtransporter från Mercedes. En lastbil med upp till 500 kilometer i räckvidd och supersnabb snabbladdning.

Nu släpper Mercedes ytterligare detaljer, och ger oss också en första bild på prototypen av eActros LongHaul som under året ska ut och testas på vägarna.

LongHaul-versionen blir en trailerdragare som är anpassad för den internationella totalvikten på trailerekipage på 40 ton. Planen är att den ska vara klar för serieproduktion 2024.

EActros LongHaul kommer ha stöd får så kallad ”Megawatt Charging” eller MCS (Megawatt Charging System). Det är ett nytt laddsystem för tunga fordon som ska göra det möjligt att ladda med upp till 3,75 Megawatt. Mer än tio gånger högre effekt än dagens snabbaste snabbladdare för personbilar.

Daimler (Mercedes-Benz), Traton (Scania och MAN) och Volvo samarbetar för att skapa ett publikt nätverk av MCS-laddare. Fyra laddplatser är redan projekterade i Tyskland för de första testerna. Dessa snabbladdare kommer transportörer kunna använda oavsett lastbilsmärke.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.