Mercedes-chefen: Sänkta tullar på elbilar från Kina skulle bli bra för konkurrensen

EU pratar om att införa importtullar på elbilar från Kina. Det med anledning av att man menar att en del av landets biltillverkare subventioneras av den kinesiska staten för att kunna konkurrera på den europeiska marknaden. De påståda subventionerna leder till osund konkurrens, menar EU.

Beslutet backas av flera aktörer i branschen, men en som nu motsätter sig tullarna är Ola Källenius, VD för Mercedes-Benz.

– Höj inte tullarna. Jag tycker att vi ska gå åt andra hållet. Ta de tullar som vi har och sänk dem, säger Ola Källenius till Financial Times. Ola försvarar sedan sin uppmaning med att det är en ”naturlig utveckling av konkurrensen och den måste mötas med bättre produkter, bättre teknik och mer smidighet”.

– Det är marknadsekonomin. Låt konkurrensen ske. Vi har inte bett om det här. Vi som företag ber inte om uppbackningen, och jag tror inte att de bästa kinesiska företagen ber om det här heller. De vill tävla i världen som alla andra, fortsatte Ola Källenius.

Istället vill Ola se en utjämning av tullarna. Idag betalar kinesiska elbilar 10 procent i tull när de exporteras till Europa. Europeiska biltillverkare betalar 15 procent vid export till Kina. Ola vill se mer ”lika villkor” och att båda sidor bör vara ”medvetna om att bygga ekonomiska win-win-situationer”.

– Vi lever i en pragmatisk värld och inser att det finns vissa förväntningar på den allmänna marknadsekonomiska regeln, men om vi söker vår lycka i ökad protektionism går vi åt fel håll, avslutar Ola.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.