Mazda försvarar det lilla batteriet på elbilen MX-30: Inte onödigt mycket räckvidd

Den nya elbilen Mazda MX-30 tilltalade många när den presenterades. Djärv och annorlunda design föll många i smaken. Däremot reagerade fler på det lilla batteriet. Batteriet på MX-30 är på 35,5 kWh och har bara en räckvidd på 200 kilometer.

Mazda har dock varit tydlig: Detta är hushållets andrabil. Du behöver inte längre räckvidd på den bilen helt enkelt. I snitt kör den Europeiska föraren 48 kilometer om dagen, skriver Mazda.

– Som med alla våra produkter hade våra designers och ingenjörer ett mycket tydligt mål med vår första helt eldrivna bil. Det måste ha en framstående design, vara bra att köra och vara ett positivt bidrag till att minska på klimatutsläppen genom hela bilens livscykel, betonar Mazda i ett pressmeddelande.

Det är här det mindre än kanske väntade batteriet kommer in i bilden. Målet har varit att ta fram ett batteri som har rätt storlek för bilens användningsområde. Det blir ett klimatsmartare val att inte producera ett större batteri än nödvändigt. Ett mindre batteri håller också vikten nere vilket i sin tur också minskar energiförbrukningen.

Mazda har öppnat beställningen och startat tillverkningen av elbilen. Under hösten ska de första bilarna ska levereras till kunderna. Priset för lanseringsmodellen startar på 349 900kr. 

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.