Tesla ändrar på planerna för Europafabriken i Berlin – slopar batteritillverkningen

Tesla har skickat in ändrade byggplaner till lokala myndigheter i Tyskland för den första europeiska Teslafabriken. Den uppdaterade ansökan visar på flera förändringar för fabriken som byggs i Grünheide, strax utanför Berlin.

Enligt uppgifter i lokala medier vill Tesla bland annat skörda mer skog i anslutning till fabriken. Det för att kunna anlägga en testbana. Dessutom kommer man inte att producera batterier på plats, som först aviserat i en tidigare ansökan.

Tillverkningen av drivlinan till elbilarna kommer att ske i en ny byggnad i anslutning till produktionslinan. Dessutom vill man flytta det reningsverk man åtagit att bygga närmre huvudbyggnaden. Man har också skrivit ner prognosen för fabrikens vattenförbrukning i den uppdaterade ansökan med 33 procent.

Byggnationen av fabriken pågår för fullt, trots att alla tillstånd inte är klara ännu. Tesla har fått dispens att påbörja bygget ändå. Lokalborna har till september på sig att lämna in synpunkter och opponera sig fabriksplanerna.

Tesla vill ha Gigafactory Berlin klar i mars 2021

Teslas plan är att vara klar i mars 2021 för att sedan kunna påbörja tillverkningen av Tesla Model Y i juli 2021. Enligt ansökan planerar man för att tillverka 100 000 bilar eller fler per år.

I videon nedan, filmad för två dagar sedan, kan vi se en febril aktivitet på byggplatsen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.