Lightyear pausar planerna på solcells-elbilen (för tillfället)

Förra vintern startade tillverkningen av solcellselbilen Lightyear 0 och det nederländska företaget visade dessutom upp sitt nya koncept på familjeelbilen Lightyear 2 med 800 kilometer i räckvidd. Framtiden såg ljus ut, men så plötsligt en vecka senare ansökte man om konkurs.

Planerna lades ner, men ur askan reste sig ett nytt företag som direkt skulle fokusera på att utveckla Lightyear 2, med produktionsstart 2025. Nu meddelar Lightyears VD Lex Hoefsloot att man återigen skiftar sitt fokus.

Efterfrågan på solcellsmoduler för fordon från branschen är för stor för att blunda för. Lightyear har kommit långt i utvecklingen av den tekniken till sina egna koncept. Därför kommer företaget nu att prioritera sin verksamhet mot det området. I samband med det varslar man en del av den personalen som arbetat med Lightyear 2.

Lex förtydligar dock att elbilsprojektet inte kommer att läggas ner. Planerna på Lightyear 2 finns kvar. Flera investerare finns med i bilden för att konceptet ska bli verklighet och ytterligare diskussioner med nya parter pågår. Men innan allt är på plats så måste Lightyear begränsa sitt fokus på elbilen.

– Samtalen med dessa parter kan gå i olika riktningar, förklarar en återhållsam Lex Hoefsloot.

Löftet med Lightyear 2 var en rymlig elbil för fem personer med gott om bagageutrymme. Målet var att lansera en eldriven familjebil för 40 000 euro. Genom att utrusta bilen med solceller skulle man kunna begränsa storleken på batteriet, få ner kostnaderna, men ändå säkerställa att den genomsnittliga föraren ändå bara behövde ladda var 800:e kilometer.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.