Kundkraft vill se ökade stöd till utbyggnaden av publika laddstationer

Försäljningen av elbilar i Sverige fortsätter att öka ordentligt under årets första kvartal. Antal nyregisterade elbilar är mer än 300 procent högre än samma period förra året.

Enligt prognoser väntas populariteten för elbilar fortsätta att öka trots höga elpriser. Det skriver Kundkraft som analyserat försäljningen av nya elbilar och också slår ett slag för att vi behöver öka antalet laddstationer i landet.

Under januari till mars i år har det hittills registrerats 16 954 nya elbilar. Samma perioden förra året fick vi 5 427 nya elbilar på våra svenska vägar. Ökningen på 300 procent är ett faktum, även om vi delvis hade en tillfällig dipp i försäljningen i fjol då många väntade in nya höjda bonusen som kom först under årets andra kvartal.

Kundkraft vill se fler laddningsstationer. Speciellt i de norra delarna av landet. Det finns investeringsstöd, men energibolaget menar att stöden är för få.

– Trots att vi ser flera initiativ på ökade laddmöjligheter behöver det bli en större ökning av laddmöjligheter runt om i landet. Som ett exempel är Trafikverkets investeringsstöd på cirka 45 miljoner förra året enbart 1,5 promille av deras budget på 30 miljarder kronor i år för att utveckla infrastruktur, säger Kajsa Sundqvist, elrådgivare på Kundkraft.

– Så satsningen behöver utökas eftersom fler publika laddstationer kommer att behövas för att kunna möta det växande intresset för elbilar i framtiden, avslutar Kajsa Sundqvist.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.