Kia EV9, Volvo EX30 och 4 andra elbilar är finalister i Årets bil 2024

Nu är finalisterna till Årets bil 2024 (Car of the Year) klara. Bland de sju finalisterna finns sex stycken elbilar i många olika segment. Bland annat allt från den lilla elbilen Volvo EX30 till den större Kia EV9. Finalisterna har utsetts av 59 motorjournalister från 22 länder i Europa.

BMW 5-serien

BMW 5-serien är en av de sju finalisterna och nomineringen inkluderar både den helt eldrivna BMW i5 samt dess förbränningsmotordrivna syskon. Modellen hade premiär i maj i år. De svenska priserna för BMW i5 startar på 815 000 kronor.

BYD Seal

Från Kina kommer BYD Seal och utmanar på den europeiska marknaden. Den har dubbats till en utmanare till Tesla Model 3 och hade svensk säljstart tidigare i höst. Hur väl den nu står sig får vi se när juryn fattat sitt beslut. I Sverige kostar basmodellen av Seal från 559 900 kronor.

Kia EV9

Kia EV9 är det sydkoreanska märkets nya flaggskepp och aspirerar nu på titeln Årets bil. Modellen med upp till sju sittplatser erbjuder generöst med utrymmen, en tekniskt avancerad plattform och kostar i Sverige från 869 900 kronor. Kolla in Allt om Elbils första provkörning av EV9 här.

Peugeot E-3008/3008

Peugeot e-3008.

I början av 2024 startar Peugeot försäljningen av sin nya stora eldrivna SUV E-3008 som bygger på en helt nytt plattform från Stellantis. Bland höjdpunkterna finns en räckvidd på upp till 700 kilometer på en laddning. Peugeot i Sverige har ännu inte kommunicerat de svenska priserna.

Renault Scenic

Bland nomineringarna finns och Renault Scenic som hade premiär i samband med bilmässan IAA Mobility i München tidigare i höstas. Den svenska lanseringen är planerad till första delen av 2024. Ännu har inga svenska priser kommunicerats.

Volvo EX30

Volvos pigga lilla nykomling Volvo EX30 med de första leveranserna i början av nästa år är också en av de nominerade elbilarna till Årets bil 2024. Volvo har tänkt elbil från grunden, lagt ett fokus på att förenkla för att pressa priset. Volvo EX30 kostar från 429 900 kronor i Sverige. Kolla in Allt om Elbils provkörning här.

Toyota C-HR

Toyota C-HR är den sjunde bilen som är nominerad till Årets bil. Det är den enda bilmodellen på listan som inte finns som elbil.

Då utses vinnaren

Under de kommande månaden kommer juryn utvärdera och testa de sju modellerna ytterligare. Vinnaren kommer sedan tillkännages i samband med bilmässan i Genève den 26 februari 2024.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.