Volkswagen ska hänga med i Kinas snabba elbilstempo med ny lokal plattform

Volkswagen ska utveckla en ny elbilsplattform för att öka sin konkurrenskraft på den kinesiska marknaden. Det handlar om en plattform för en ny elbil i ett instegssortiment. Den kommer att vara baserad på MEB-plattformen och bygga på fler lokala komponenter för att sänka kostnaderna.

– Den nya arkitekturen som fått namnet A Main Platform ska göras specifik för kinesiska konsumenters smaker med avseende på batteri, elektrisk drivning och elmotorer, sa Ralf Brandstätter, chef för VW Kina till reportrar under ett besök vid Volkswagens nya utvecklings- och inköpscenter för elbilar i landet.

De kinesiska bilköparna är yngre och gillar teknik och digitala lösningar. Med den nya plattformen hoppas Volkswagen kunna leva upp till förväntningarna från kunderna i landet, tillade Ralf Brandstätter.

– Volkswagen förblir fast engagerade i Kina. Vårt motto är utveckling i Kina för Kina, sa Thomas Schäfer, VD för VW Personbilar i samband med bilmässan i Shanghai tidigare i våras.

Genom den nya plattformen vill Volkswagen återta marknadsandelar på det som är världens största bilmarknad. I takt med att försäljningsvolymerna av elbilar ökar i landet ska den nya plattformen säkerställa att Volkswagen kan upprätthålla goda marginaler.

Fyra modeller

Volkswagen har upplevt tuff konkurrens från kinesiska tillverkare som i snabbare takt får ut nya elbilsmodeller med stora försäljningsframgångar, samtidigt som försäljningen av bilar med förbränningsmotorer avtar i allt snabbare takt. Nyligen passerade BYD Volkswagen och knep förstaplatsen i försäljningstoppen i landet.

Genom den nya plattformen planerar Volkswagen att lansera fyra nya elbilar i instegs- och mellansegmentet. Modellerna ska i Kina kosta motsvarande 200 000 till 250 000 kronor.

Globalt planerar Volkswagen att introducera 10 nya elbilar fram till 2026. Dessutom ska man påskynda tiden till marknaden för nya modeller. Det från fyra till 2,5 år för att bättre matcha hastigheten hos de kinesiska biltillverkarna som även tar allt fler marknadsandelar i Europa.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.