Tesla stämmer svenska staten och PostNord efter stoppade registreringsskyltar

Tesla har inlett en rättslig process riktad till staten och Transportstyrelsen efter att de inte längre kan leverera nya registreringsskyltar till företaget. Det eftersom en rad sympatiåtgärder initierade av IF Metall gör att Postnord inte får leverera paket till Tesla. Det inkluderar också de registreringsskyltar som tillverkas av Scandinavian Motorcenter på uppdrag av myndigheten.

– Detta beslag av registreringsskyltar utgör en diskriminerande attack utan något som helst stöd i lag riktad mot Tesla, skriver Tesla i handlingarna som lämnats in till Norrköpings tingsrätt idag.

Dessutom kräver Tesla att tingsrätten ska ge företaget rätt att hämta ut skyltarna direkt hos skylttillverkaren Scandinavian Motorcenter medan frågan hanteras rättsligt.

”Tesla yrkar att tingsrätten förpliktar Transportstyrelsen att tillse att registreringsskyltar för de fordon som Tesla äger, vilka registrerats jämlikt förordningen (2019:383) om fordons registrering och användning, och som av Transportstyrelsen tilldelats ett registreringsnummer, kommer i Teslas besittning”, står det i handlingarna.

Enligt DI som var först om att rapportera om stämningen så har Transportstyrelsen ännu inte tagit del av handlingarna, men lovar att titta och hantera dem på dem så fort de inkommit.

Stämmer också Postnord

Strax efter att det blev känt att Tesla inlämnat en stämningsansökan mot Transportstyrelsen blev det också känt att Tesla stämmer Postnord av samma anledning.

– Denna tvist handlar om ett mycket allvarligt närmast systemhotande agerande hos Postnord, skriver Tesla i stämningsansökan.

Elon Musk har tidigare uttalat sig genom plattformen X om stoppet av nya registreringsskyltar med de få orden: ”Det här är vansinnigt”.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.