Kan nya Tesla Model 3 verkligen utmana en gammal Model 3 från 2018?

Hur står sig en splitterny Tesla Model 3 mot den billigaste begagnade Model 3 som går att hitta på begagnatmarknaden? Den frågan försöker Thomas Holland och James Engelsman från Throttle House att besvara. I en duell låter de den uppdaterade Model 3 som kostar strax över halvmiljonen möta en äldre Model 3 från 2018 som är värderad till 200 000 kronor.

– Är det värt att slanta upp de extra pengarna, frågar sig Thomas. Nya Model 3 har trots allt bättre dämpare, förstärkt chassit, nya däck och mer isolering.

– Gör det verkligen någon som helst skillnad i den verkliga världen, frågar sig James. Svaret är ett stenhårt ja: ”Den är mycket tystare, den är tystare än vår egen en Cadillac Escalade för det dubbla priset”.

– Ärligt talat så känns denna som det snabbaste på vägen, styrningen är exakt, den styr precis dit du vill och det känns som du har oändligt med kraft, fortsätter James. Men sedan så finns det en baksida:

– Den här bilen fungerar perfekt i Los Angeles, där du bara åker på och av motorvägen. Men i Europa där det finns rondeller och gud förbjude dubbla rondeller, så är den hemsk. Du vet inte var du har blinkersen och de haptiska knapparna är dessutom ren skit, fortsätter James i en utläggning, där han förklarar hur han ogillar Teslas drag att plocka bort blinkersspaken.

Gamla Model 3 för bra

James fortsätter med att förklara att Model 3 trots sina tillkortakommande fortfarande är en av de mest prisvärda elbilarna på marknaden: ”Speciellt den äldre”, säger han och lämnar över till Thomas:

– Model 3 har på sätt och vis alltid varit riktigt bra på det som den har tagits fram för att vara. Det är en bil som rymmer fyra passagerare och är en lättanvänd elbil. Det finns ingen tvekan om den saken. Den är fortfarande bäst på det, och även denna med sina 8000 mil, med lösa delar och skumma skrammel, så är det forfarande en bra bil att köra. Den är enkel, smidig och snabb, förklarar Thomas.

Förbättringarna som Tesla gjort till nya Model 3 är bra, men den är ingen direkt gamechanger teknikmässigt, menar duon. Tesla Model 3 var ett stort tekniksprång redan när den kom ut 2018. Det betyder att även den äldre Model 3 fortfarande står sig väldigt bra mot konkurrensen idag eftersom utvecklingen inte gått lika snabbt framåt.

– Men det är klart, man bör då så klart undvika en som missbrukats som hyrbil, säger Thomas och avslutar med: ”Det är alltid trevligt när någon annan betalat för värdetappet”.

Inslaget ser du nedanför:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.