Lysekil får snabbladdare för bil och båt – slår två flugor i en smäll

Temabild.

Lysekil är ett populärt besöksmål under sommarhalvåret vilket skapar ett hårt tryck på allt i den lilla idylliska västkustorten. För elbilister är laddinfrastrukturen idag i stort sett obefintlig. Lysekil har inga snabbladdare och endast ett fåtal destinationsladdare. Det bli ändring på inför den stundande sommaren

I april öppnar Lysekils första snabbladdare och det blir en unik lösning som är tillgänglig för både elbilar och elbåtar. Den nya snabbladdare får en tillgänglig placering vid Ångbåtsbryggan och Rosviks torg i södra hamnen. Den kommer erbjuda en laddeffekt på över 150 kW.

– Vi såg den här chansen gemensamt med kommunen och att behovet av snabbladdare i första hand för bil i Lysekil växer för var dag. Med Lysekils läge vid havet känns det naturligt att vi ska ligga i framkant inom det marina och genom laddinfrastruktur bereda möjlighet till grön omställning för fritidsbåtar, berättar Mikael Niklasson, Projektledare innovativa Energitjänster, hos LEVA i Lysekil.

Utbyggnaden är en del av det EU-finansierade projektet go:LEIF som ska främja eldriven båttrafik.

– För oss som både driver gästhamn och har många fasta båtplatser i Lysekil är placeringen vid Ångbåtsbryggan mycket bra och ger oss en fin position inför morgondagens båtliv, tillägger Ellinor Jensen, hamnchef i Lysekils kommun.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.