IF Metall hindrar 80 verkstäder från att laga Tesla – tappat 70%

Foto: GuusMeij.

Strejken som IF Metall startat mot Tesla har pågått i snart fyra månader. Snart trappas den upp ytterligare genom att Seko går ut i sympatistrejk vilket IF Metall hoppas ska riskera att äventyra tillförseln av el till Teslas Superchargers.

– Läget är fortfarande låst i principfrågan om kollektivavtal, kommenterar den statliga medlaren Kurt Eriksson till Göteborgs-Posten.

Trots en stor mängd åtgärder tycks Tesla själva vara förhållandevis oberörda av strejken. De har manövrerat runt hinder, och löst problem som uppstått tillföljd av olika fackliga åtgärder. Hårdast drabbade av strejken är Tesla-ägare som har krockskadade bilar och de verkstäderna som annars hade fått uppdraget att reparera dem.

IF Metall har nämligen plockat ut runt 80 skade- och karossverkstäder i sympativarsel. Verkstäder som tidigare arbetat med, och i vissa fall livnärt sig på att reparera Tesla-bilar. Det har slagit hårt mot många av verkstäderna berättar Annika Nordin, chef för arbetsgivarfrågor på Transportföretagen.

– Våra medlemsföretag som har kollektivavtal drabbas ju hårt och lider ganska stort, några av dem. Det är stora konsekvenser för dem. Några har ju, när vi talar om verkstäderna, uppemot 70 procent av sin omsättning som drabbas av det här, säger Annika Nordin till Göteborgs-Posten.

Av de 80 verkstäderna har ett tiotal tappat runt 50 procent eller mer av sina intäkter till följd av att de inte får laga Teslabilar längre. För de återstående 70 verkstäderna handlar det om ett intäktsbortfall på mellan fem och 40 procent.

Medlingsinstitutet publicerade tidigare en rapport där de påstår att runt en tredjedel av personalen vid Teslas egna serviceverkstäder strejkar. Tesla själva hävdar att siffran är lägre (källa).

Får tillfälligt laga bilar

För två veckor sedan gick IF Metall ut med att man tillfälligt kommer att lätta på blockaden vid de skadeverkstäder som är uttagna i sympatistrejk. Det för att göra det möjligt för de Teslaägare som har drabbats hårdast ska kunna få sina bilar lagade och kördugliga igen.

Dispensen gäller från den 19 februari och fram till 30 april, och för så kallade försäkringsjobb på bilar som idag inte är kördugliga.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.