IF Metall backar tillfälligt, Tesla-bilar får lagas

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Pressbild: Stefan Jerrevång

IF Metall lättar nu tillfälligt på blockaden mot Teslas skadeverkstäder som är uttagna i sympatistrejk. Det innebär att det kan bli möjligt att få sin Tesla reparerad vid en verkstad uttagen i sympatistrejk.

Den tillfälliga lösningen innebär att verkstäder som är uttagna i blockad får dispens att utföra vissa reparationer av okörbara Teslabilar under perioden 19 februari till 30 april.

– Vår strejk på Tesla kommer att fortsätta och konflikten riskerar att bli långvarig. Våra konfliktåtgärder riktas mot Tesla men drabbar tyvärr även dig som äger en Tesla. Vi har förståelse för att det kan ha stor inverkan på vardagslivet. För att hjälpa er Teslaägare som har drabbats hårdast har vi därför nu en tillfällig lösning i väntan på att Tesla tecknar kollektivavtal, skriver IF Metall.

Kraven som IF Metall satt upp är:

  • Dispensen gäller endast verkstäder som förbundet har tagit ut i sympatiåtgärd. Dispensen gäller alltså inte TM Sweden AB, som omfattas av primärkonflikten. 
  • Dispensen gäller mellan den 19 februari och 30 april 2024. 
  • Dispensen gäller endast äldre bilar som är försäkringsjobb. Så kallade garantijobb på nyare bilar omfattas inte av dispensen. 
  • Dispensen gäller inte bilar som har plåtskador men ändå kan köras.
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.