Hyundai ska börjar med megagjutningar i Tesla-stuk

Hyundai-koncernen kommer att börja med megagjutningar i sin framtida bilproduktion, likt den metod som Tesla använder. Det handlar om att gjuta delar av bilens kaross i större delar i gigantiska pressar. De första bilarna som använder tekniken kan gå i produktion 2026, enligt en rapport från sydkoreanska tidningen Hankyung.

Enligt tidningen ska Hyundai nyligen ha tagit besluten för att påbörja projektet. Hyundai ska bygga en ny produktionsanläggning för gjutning, bearbetning och montering. Planen är att färdigaställa markarbetet inom ett år, och börja bygga fabiken året efter det.

Processen som också kallas för gigacasting innebär tidsbesparingar i produktionen som i sin tur också leder till kostnadsbesparingar. Genom att gjuta större delar minskar monteringsbehovet under produktionen.

Tesla har framgångsrikt använt metoden och har ökat produktionshastigheten avsevärt samtidigt som man sänkt kostnaderna med runt 30 procent, sedan tekniken introducerades 2020. Även Volkswagen, Toyota och Volvo Cars ska börja använda metoden. Volvo har fått grönt ljus att investera i en anläggning i Torslanda.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.