Undersökning: Var femte svensk planerar att köpa elbil tidigast om fyra år

Runt fem procent av svenskarna planerar att köpa en elbil i år. Det visar en undersökning genomförd av Sifo på uppdrag av Zaptec. Undersökningen visar också att många kommer vänta in den senare delen av det här decenniet, innan de köper en elbil.

Nästan en av fem svenskar (18 procent) som inte äger en elbil idag säger att de kommer köpa en elbil tidigast om fyra år. En nästan lika stor andel (19 procent) säger att det aldrig kommer att bli aktuellt för dem att köpa elbil.

– I det ekonomiska läge som råder i dag med lågkonjunktur, höga räntor och inflation kan det kännas som en extra stor börda för plånboken med de högre priser som elbilarna säljs för. Men det går också att se ett köp av en elbil som en säker investering för framtiden. Där bland annat driftkostnaderna är betydligt lägre än fossildrivna bilar, framför allt om man har möjlighet att ladda där man bor, säger Axel Philipson, vd på Zaptec Sverige.

Den främsta anledningen till att man inte tänker köpa en elbil är just det höga inköpspriset. Mer än varannan (57 procent) svarar att det är priset som sätter stopp. Däremot svarar 63 procent att de skulle köpa en elbil idag om priset var lägre.

Laddningen ett bekymmet

Laddningen är också ett bekymmer för många. Nästan var fjärde (23 procent) uppger att de inte har möjlighet att ladda hemma. 39 procent skulle köpa en elbil om de hade bättre laddningsmöjligheter närmare hemmet.

– Med fler och fler elbilar ute på vägarna är det avgörande att svenskarna har tillgång till fler, säkra och pålitliga laddstationer, både i närheten av hemmet men även längs vägarna. Det finns även ett ekonomiskt ladda-hemma-stöd för privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag som vill installera laddboxar, som kan underlätta att fler väljer att köpa elbil. Vi på Zaptec arbetar dagligen för att påskynda utbyggnaden av laddningsinfrastrukturen och göra den tillgänglig för alla, avslutar Axel Philipson.

Totalt intervjuades 1016 personer i åldern 16-79 år med fordon i hushållet (ej el- eller laddbybrid). Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.