Heart Aerospace storsatsar på elflygplan i Göteborg

Svenska Heart Aerospace storsatsar nu på att bygga elflygplan i Göteborg. Företaget kommer att bygga världens första industri kring elflygplan vid Säve flygplats i Göteborg.

– Vi har en plan och det är inte bara att bygga ett nytt elektriskt flygplan utan en helt ny industri. Sverige är ursprunget till flight shame, en anti-flygrörelse, men med Northern Runway kommer vi att göra elektriska flygresor till verklighet och bevara flygandet för framtida generationer, säger Anders Forslund, grundare och VD för Heart Aerospace.

Satsningen kommer sysselsätta 500 personer om tre år. Dessutom går både Air Canada och Saab in som aktieägare. Sedan tidigare har också BRA, Icelandair, Sounds Air and SAS undertecknat avsiktsförklaringar att köpa flygplan.

Företagets första modell är passagerarflygplanet ES-30. Det kommer ha plats för 30 passagerare och ha en elektriskt räckvidd på 200 kilometer. Planet har också ett reservhybridsystem som kan förlänga räckvidden. Det innebär en utökad räckvidd på 400 kilometer med 30 passagerare eller 800 kilometer med 25 passagerare.

Heart Aerospace sysselsätter idag 130 anställda från 23 olika länder i utvecklingen av den första modellen. Målsättningen är att de första kommersiella flygningarna ska starta 2028.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.