El-flygplanet som kan klara 1000 km – i luften om två år

Det är inte bara våra vägar som trafikeras med elfordon – luftrummet ska också bli grönare. Israeliska flygplanstillverkaren Eviation har skapat Alice – ett elflyg som kan flyga över 1000 km på en laddning, på 3 000 meters höjd med en hastighet på 440 km/h.

Nu visar man upp flygplanet på Paris Air Show. Eviation har redan idag fått ett tvåsiffrigt antal beställningar. Planet som är gjort av kompositmaterial till 95% ska kunna ta 9 passagerare och två piloter. Flygplanets batteripaket är på 960 kWh, och väger 3,8 ton – ungefär hälften av planets totala vikt.

– Det är planets lätta konstruktion i övrigt som är en förutsättning för att viktekvationen ska gå ihop, säger Eviations Vd Omer Bar-Yohay i en intervju till BBC.

Storleksmässigt är planet 12,2 meter långt, med ett vingspann på 16,1m. Eviation räknar med att få el-flygplanet godkänt för flygningar 2021 och i kommersiell drift till 2022.

Nedan kommer en titt inifrån flygplanet av Youtube-kanalen ”The PointsGuy”.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.