Lilium genomför lyckad provflygning med flygande el-taxi

Tyska Lilium kunde för två år sedan berätta att de gjort lyckade tester med vad de beskrev som världens första elektriska jetmotor. Nu har man gjort en första provflygning med en fullskalig femsitsig prototyp av sitt elflygplan som ska fungera som en flygande taxi.

Elflyget lyfter vertikalt med hjälp av 36 motorer placerade utmed planets vingar. Totalt producerar motorerna 2000 hästkrafter men under en självaste flygning ska endast 10 procent av kraften behöva nyttjas. Det gör planet oerhört energieffektivt.

Elflygplanet ska ha en total räckvidd på 30 mil och en topphastighet på 300km/h. Liliums plan är att lansera farkosten som en flygande taxiservice, där beställaren beställer sitt plan genom en app. Målet är att prismässigt ligga i nivå med en taxi, men vara fyra gånger så snabba.

Men den första genomförda provflygningen är bara en av många återstående provflygningar, berättar Lilium. Man beräknar inte att vara i trafik förrän 2025.

Du kan se premiärflygturen i videoklippet nedan:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.