Nissan siktar på kostnadsparitet mellan elbilar och fossilbilar i ny affärsplan

Nissan har idag sjösatt sin nya affärsplan The Arc med ett särskilt fokus på företagets produktlanseringar de kommande sex åren. Den inkluderar bland annat planer för mer konkurrenskraftiga elbilar. De ska helt enkelt nå kostnadsparitet med bilar med förbränningsmotorer.

I planerna som Nissan nu lägger fram finns totalt 34 nya elektrifierade modeller som ska lanseras fram till 2030. Målet är att 40 procent av alla bilar Nissan säljer globalt 2026 ska vara laddbara, och till 2030 ska den siffran nå 60 procent.

Produktoffensiven kommer att kännetecknas av nya utvecklings- och tillverkningsmetoder som ska göra elbilar mer överkomliga för kunderna och samtidigt ge ökad lönsamheten till Nissan. Nissan kommer att fokusera på synergier redan i det tidiga utvecklingsstadiet där man utvecklar elbilar som en del av en större produktfamilj.

– Genom att utveckla elbilar i produktfamiljer siktar Nissan på att minska kostnaderna för nästa generationens elbilar med 30 procent och uppnå kostnadsparitet mellan elbilar och ICE-modeller senast räkenskapsåret 2030, skriver Nissan.

Tänket gör att utvecklingskostnaden för efterföljande bilar som baseras på huvudfordonet kan sänkas med 50 procent, kostnaden för delar kan minska med 70 procent och utvecklingstiden kan kortas ner med fyra månader. Dessutom kommer man att korta ner produktionstiden med runt 20 procent.

Ny batteriteknik

Nissan satsar också på förbättrade NCM- och LFP-batterier, samt också solid state-batterier i framtiden. Det för att möta olika kunders behov. Genom förbättringar till batteritekniken ska man minska snabbladdningstiden med 50 procent och öka energitätheten med 50 procent jämfört med Nissan Ariya. Dessutom hoppas man sänka kostnaden även på batteriet med 30 procent.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.