Google Maps gör skillnad på elbilar och fossilbilar – för att minska utsläppen

Google ska nu rulla ut ett nytt Eco-läge i Google Maps i Sverige som ska hjälpa dig köra mer energisnålt. Funktionen kan ta hänsyn till vilken typ av drivmedel din bil använder. Den kombinerar det med realtidsdata för att föreslå den mest energieffektiva rutten till din destination.

Funktionen lanserade Google i USA och Kanada förra året och beräkningar visar att den hjälpt till att minska utsläppen med en halv miljon ton koldioxidutsläpp. Det motsvarar att plocka bort 100 000 fossilbilar vägarna.

Nyligen rullade Google ut uppdateringen i Tyskland, och under de kommande veckorna kommer uppdateringen rulla ut i resten av Europa. Sverige inkluderat.

I korta drag innebär det att Google Maps kan leda om diesel- och bensinbilar från rutter där risken för många start- och stoppmoment hög. Elbilar och laddhybrider är mindre påverkade av sådan trafik och kan därför ledas in på sådana rutter.

Det kommer alltid finnas möjlighet att välja den snabbaste rutten. Däremot poängterar Google att om tidsförlusten bara är nio minuter på en längre resa och det innebär 30 procent i bränslebesparing, så kanske det inte gör så mycket?

Google Maps kommer inte hjälpa dig att planera in laddstopp under en rutt. Däremot är det sedan tidigare möjligt att söka med termen ”elbilsladdare” i Maps för att hitta laddstationer nära dig.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.