IONITY och biltillverkare ska hitta standard för robotladdning

Robotladdning ska göra det enklare att snabbladda elbilen. Tänk dig att du bara behöver rulla in på laddstationen – och sedan ansluter laddaren sig själv till din elbil.

Det kan bli verklighet genom teknik från Rocsys och laddningsprojektet Rocin-ECO. Med på banan finns laddninsoperatören Ionity och bland annat biltillverkarna Audi, Porsche, BMW, Ford och Mercedes.

Tekniken kommer inte bara underlätta för föraren som slipper gå ut och ansluta laddkabeln manuellt. Det automatiserade systemet kommer också öka lönsamheten hos operatören genom att minska ställtiderna med upp till 20 procent mellan laddningarna vid stationer med hög beläggningen.

– Rocsys är den första leverantören av robotladdning, och vi arbetar för en framtid där all laddning kommer att vara autonom. Vi är stolta över att gå med i detta stora konsortium med så kraftfulla internationella partners. Autonom laddning kan bara bli framgångsrik med ett helt driftskompatibelt tillvägagångssätt mellan laddningsinfrastrukturen och elfordon, säger Crijn Bouman, VD för Rocsys.

Planen framåt är att projektet ska ta fram en gemensam ISO-standard för robotladdning och ta fram ett första koncept som alla biltillverkare kan ansluta sig till.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.