Genidraget från Kia: Kombinerar minibuss, budbil och pickup i samma fordon

Kia presenterade igår sin satsning på eldrivna transportbilar, där den första modellen PV5 ska lanseras i Europa lagom till 2026. De nya transportbilarna kommer att bygga på en helt ny plattform som är speciellt utvecklad för ändamålet. Det för med sig en riktigt unik detalj.

I samband med presentationen visade Kia upp en finess man kallar för Easy Swap. Det är en idé som Kia förväntar sig kunna förverkliga från 2027. Fordonen som Kia tagit fram bygger nämligen på en konstruktion med ett grundchassi som ansluts med en påbyggnadsdel.

Bakom en fast hytt, eller ”förarzonen” kan en mängd utbytbara påbyggnadsdelar, eller ”livsmoduler” anslutas via en elektromagnetisk och mekanisk kopplingsteknik.

Tanken är att en kund ska kunna köpa en bas och sedan utrusta den med olika moduler, för olika ändamål. Transportbilen kan en dag fungera som pickup, vid ett annat tillfälle som en täckt budbil och en tredje dag som minibuss för persontrafik genom att enkelt växla mellan de olika modulerna.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.