Fully Charged kollar in världens snabbaste snabbladdare

Foto: Fully Charged

En av världens snabbaste snabbladdare under utveckling kommer att kunna ladda din elbil från noll till 80 procent på 8 minuter. Bakom tekniken står kinesiska GAC som utvecklar en speciell typ av laddare och batteriteknik.

Elliot Richards från Fully Charged Show har besökt GAC för att titta närmare på tekniken. Elliot provar också en tidigare generation av den ultrasnabba snabbladdaren. Den kan leverera upp till 480 kW (med 552 A och 414,4V).

– Det här känns nästan som att tanka en bil med förbränningsmotor, säger Elliot om tekniken. Att ladda från 30 till 80 procent tar runt 10 minuter på den tidigare generationen snabbladdare som GAC utvecklat.

I videon nedanför kan du se reportaget:

Den speciella batteritekniken som GAC utvecklat är väl lämpad för den hårt belastande snabbladdningen. Elbilen som Elliot laddar är en Aion Y som har en batterigaranti på 100 000 mil med en garanti om högst fem procent degradering på 1600 laddcykler. Vilket alltså är riktigt bra!

Dagens snabbladdning innebär vanligtvis ett laddstopp på upp till en halvtimme. Vilket innebär att en snabbladdare kan ladda omkring två elbilar i timmen. Med extremsnabb snabbladdning kommer det bli möjligt att ladda tre gånger så många bilar på samma tid. Det innebär att ett laddnätverk i dagens storlek skulle kunna ladda tre gånger så många elbilar på samma yta.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.