Först i Europa: Mercedes EQS får göra automatiska filbyten

Automatiska omkörningar blir nu möjligt på de första europeiska vägarna. Det berättar Mercedes som fått tillstånd till att utöka sitt förarassistanssystem Drive Pilot. Sedan 2022 får systemet ta över bilkörningen helt och hållet på vissa utvalda motorvägssträckor i Tyskland.

Nu kommer Mercedes bilar utrustade med tekniken, vilket inkluderar elbilarna i Mercedes EQ-serien, att automatiskt kunna köra om bilar på motorvägen utan att föraren aktivt måste initiera omkörningen.

Istället kommer fordonet själv påbörja filbytet om den närmar sig ett fordon som kör långsammare. Det automatiska filbytet fungerar i hastigheter på mellan 80 och 140 km/h och förutsätter tydliga filmarkeringar i vägbanan och att det finns tillräckligt med utrymme för att köra om. Systemet kräver också att föraren håller händerna på ratten under omkörningen.

– Mercedes har i åratal satt standarder inom området för automatiserad körning och förarhjälpsprogram. Nu, med Drive Pilot, erbjuder vi de första bilarna med internationellt certifierad SAE-Level 3 högautomatiserad körning, berättar styrelseledamotet Markus Schäfer.

– Många av våra kunder i Tyskland använder det redan. Och nu erbjuder vi en bekvämare körupplevelse med det automatiska körfältsbytet. Den är redan tillgänglig för beställning i USA, och jag är glad att kunna meddela att vi nu kan erbjuda automatiska körfältsbyten även i Europa, fortsätter Markus Schäfer.

Systemet kan också initiera filbyten för att följa en navigeringsrutt och lägger sig också automatiskt i rätt fil vid motorvägsavfarter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.