Förslaget: Bara elbilar i Norges offentliga sektor från nyår

Norge har länge på global nivå varit världsledande på elbilar. Genom incitament har den norska staten uppmuntrat invånarna till att välja elbil. Vilket man också gjort.

Nu föreslås det att norska staten även tar samma grepp om den offentliga sektorn. Om förslaget går igenom kommer inga bensin- eller dieselbilar vara tillåtna att köpa in efter årsskiftet.

Föreslaget innefattar personbilar och lätta skåpbilar inom den offentliga sektorn. 2025 föreslås också bestämmelserna att gälla stadsbussar.

– Transportsektorn står för en tredjedel av Norges utsläpp och ambitionen är att dessa ska halveras till 2030. Nu tar regeringen ett viktigt steg som hjälper oss att uppnå detta mål. Nämligen att införa nollutsläppskrav för alla personbilar, lätta skåpbilar och stadsbussar köpta av den offentliga sektorn, säger transportminister Knut Arild Hareide till Norges elbilsförening.

Utöver minskade utsläpp kommer också inköpet av elbilar att innebära besparingar. När inköp- och driftkostnader summeras blir affären även mer hållbar även ekonomiskt.

Alla transportbehov kan dock inte täckas av eldriften. Därför införs undantag i vissa situationer. Det kan till exempel röra sig om ett visst behov av vikt på släpvagn i kombination med räckviddskrav som sätter begränsningar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.