Studien: Förbränningsmotorn har redan peakat globalt – nu kommer eldriften

Bloomberg har i en fördjupad studie konstaterat att förbränningsmotorn redan har nått sin globala topp. Från nu och framåt kommer försäljningen av bilar med förbränningsmotorer att avta.

Elbilar med ett lägre pris och längre räckvidd spelar en stor roll i omställningen. Samtidigt blir det enklare att köra elbil i takt med att tillgängligheten på publik laddning ökar. På bara två har kapaciteten dubblats i både Europa och Kina.

Prognoserna visar att den globala försäljningen av laddbara fordon 2040 kommer att nå 66 miljoner bilar årligen. 2020 var den globala försäljningen 3 miljoner.

Europa och Kina är de regioner som kommer vara ledande i omställningen. Mellan de två regionerna pågår också en kapplöpning om att investera i batteriproduktion. Idag är Kina ledande men EU har som mål att bli helt självförsörjande på batterier till 2025.

Batteripriserna har på tio år minskat från 1200 dollar per kWh till omkring 100 dollar idag. Utvecklingen spås fortsätta framåt vilket kommer ge elbilar med längre räckvidd. Den genomsnittliga räckvidden på en elbil idag är 359 kilometer. 2012 var den siffran 166 kilometer.

De lägre batteripriserna och en ökad försäljningsvolym gör också att priserna på elbilar kommer fortsätta att minska. I Europa är elbilen bara några få år bort från att nå ett lägre pris än motsvarande bil med förbränningsmotor i samma storleksklass.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.