Fords nya VD Jim Farley lovar prisvärda elbilar från $20 000

I december startar tillverkningen av Fords nya elbil Mustang Mach-E. En premiumelbil som ännu inte fått någon svensk prislapp, men som i USA kostar motsvarande omkring en halv miljon kronor.

Det är inte en prisklass som Ford långsiktigt ska begränsa sig till. Det säger Fords nytillträdde VD Jim Farley i samband med den senaste resultatrapporteringen. Farley ska enligt tidningen WardsAuto ha sagt att Fords utbud av elbilar ska innehålla allt från crossovers till småbilar.

Han drar en sportanalogi och säger att bilindustrin just nu befinner sig i sin ”första halvlek och detta kommer vara en lång match som spelas över flera år”. Och tillägger att det finns en enorm volymmöjlighet för Ford.

– Vi siktar inte på $100 000-plus-marknaden. Dessa ska vara prisvärda bilar, säger Farley. Och tillägger att Fords elbilar i USA och Europa kommer finnas i ett prisspann på mellan 20 000 till 70 000 dollar.

Fords väg till omställning och elektrifiering ska dock gå via kommersiella fordon. På så vis kan man öka vinstmarginalen i vissa segment som sedan ska kunna möjliggöra investeringar mot en fortsatt omställning.

– Det har skrivits mycket om elektrifiering av branschen och Fords satsning är annorlunda. Vi kommer satsa på en komplett serie elektrifierade kommersiella fordon. Först ut är Ford Transit som vi visar upp nästa månad, säger Farley.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.