Elbilstillverkaren Nio slår rekord i hemmalandet Kina – siktar nu på Europalansering

Kinesiska elbilstillverkaren Nio har gjort en rekordmånad under oktober. Det visar färsk leveransstatistik från tillverkaren. Nio levererade över 5 055 elbilar under månaden. Det är en ökning med över 100 procent jämfört med samma period förra året.

Samtidigt smider man nu på mera konkreta planer för en Europalansering. I ett projekt döp till Marco Polo har man anställd personal för att sköta export från Kina. Nio kommer att öppna showrooms under namnet Nio House runtom i Europa, vissa källor uppger att den första lokalen kommer ligga i Köpenhamn.

Vid den officiella Europalanseringen kommer fokus ligga på att sälja företagets SUV-elbilar, Nio ES6 och ES8. Målet är att inleda ganska blygsamt och leverera omkring 7000 bilar inom två år.

Nio ES6 är en femsitsiga SUV med ett batteripaket på 100 kWh och en räckvidd på upp till 610 kilometer enligt den i Kina vedertagna och allt för generösa körcykeln NEDC. Bilen är till stora delar bygd i aluminium och kolfiberplast för att hålla nere vikten. ES6 producerar omrking 530 hästkrafter och klarar 0-100km/h på 4.7 sekunder.

Den större flaggskeppsmodellen ES8 har plats för upp till sju personer, och får med hjälp av ett batteripaket på 100 kWh en räckvidd på upp till 580 kilometer. Prestandamässigt blir den ungefär lika pigg som sitt mindre syskon. Sprinten 0-100 km/h klarar den på 4,9 sekunder.

Unikt för Nios elbilar är att de kan laddas genom att på ett par minuter byta ut batteripaketet mot ett fulladdat. Hur det går till kan du se i videoklippet nedan:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.