Ford har tagit patent på takbox med reservbatteri till elbilen

Avdelning konstigt.

Ibland är det bra att ta det säkra före det osäkra, och också patentera de mest lustiga idéerna. Det har i alla fall Ford konstaterat som har patenterat ett reservbatteri till elbilar utformat som en takbox.

Tanken är att reservbatteriet ska kunna ladda elbilens batteri genom en kabel som ansluts direkt till laddporten. Enligt patentet monteras batteritakboxen på samma fästen som ett takräcke.

Patenten väcker så klart en hel del frågeställningar. Ett batteri väger oftast flera hundra kilo, och frågan om hur man med enkelhet ska kunna lyfta av och på det besvaras inte av patentet. Inte heller hur det påverkar tyngdpunkten eller säkerheten vid en kollision.

Patentbeskrivningen förtäljer dock att det är litiumjon-batterier som sitter i boxen och att de kan laddas upp direkt genom att ansluta boxen till en laddstation. Den inkluderar också den nödvändiga hårdvaran för att kunna kommunicera med laddstationen, men också stöd för trådlös kommunikation genom bland annat Bluetooth.

Produkten är antagligen inget som kommer bli verklighet i det första taget. Spontant känns det som det här patentet klassificeras som ett ”bra att ha patent”, ifall det blir aktuellt i framtiden.

Via Lightning Owners.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.