Elbilsfrågan: Hur hittar jag snabbladdare om inte bilen klarar det?

Titt som tätt trillar det inte intressanta frågor om elbilar och körning i allmänhet. Jag brukar svara i mån av tid och delar också med mig av de mest intressanta frågorna som kan vara av allmänintresse. Denna veckan kom en fråga från Göran som undrar hur man på bästa sätta hittar snabbladdare om bilen inte gör det åt en.

Fråga:

Jag har en MG4. En underbar bil, som jag trivs med. Den har dock ett stort problem. Hemmavid är det inga problem att ladda, men på längre sträckor blir det problem eftersom bilens navigation, dels är på engelska, dels inte omfattar laddstationer. När laddning är nödvändig, är det svårt att hitta sådan.

Jag har konto hos tre leverantörer och finns inte någon av dessa representerade i närheten blir det problem. Krångligt! Vad är det enklaste sättet att planera en längre resa med tanke på laddning? 

//Göran.

Svar:

Kul att höra att du trivs med din bil! Och intressant frågeställning! Jag har två tips för när bilens egna system inte riktigt når hela vägen fram: 

  • För att planera resor, från rutt A till B skulle jag rekommendera A Better Route Planner. Här kan du lägga in din rutt, men också ange vilken bil du kör, batterinivå, om du vill undvika vissa laddare och andra förutsättningar. Den föreslår sedan en lämplig rutt med lämpliga laddstopp under resan. 
  • En annan bra tjänst är ChargerFinder. Här kan du se alla laddare som finns på en karta, filtrera enligt olika önskemål men också söka fram alla laddare utmed en viss rutt. Här finns också information om hur du betalar, vem som är operatör till laddaren och tillgänglighet i realtid.

Båda tjänsterna är gratis, och finns också som appar till din mobiltelefon. 

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.