Fler hyr elbilar men oro för räckvidd och laddstopp håller tillbaka kunderna

Pressbild: Avis

Sifo har på uppdrag av hyrsbilsföretaget Avis genomfört en undersökning kring intresset att hyra elbilar. Undersökningen visar att omkring 20 procent skulle välja en elbil nästa gång de hyr en bil. Lika många svarade att de skulle välja en laddhybrid.

Det innebär totalt att 40 procent av de tillfråga skulle välja en laddbar bil, något som Avis ser som positivt. Det är nästan dubbelt så många mot de som anger att de skulle välja en bensinbil (24 procent) och fyra gånger så många som skulle välja en dieselbil (12 procent).

– Det här är precis den förändring vi vill se. En växande efterfrågan från kunderna är ett avgörande steg i den gröna omställningen. Idag har vi 68 procent laddbara bilar i vår skandinaviska flotta, och med vårt hållbarhetserbjudande GoGreen garanterar vi våra kunder en miljöbil vid bokningstillfället. Det är vi väldigt stolta över, säger Donald Hayes, chef för Avis i Sverige, Norge och Danmark. 

Det finns dock primärt en sak som håller tillbaka kunderna från att välja elbilar när de hyr bil. Det är att räckvidden inte ska räcka till, det anger 57 procent av de tillfrågade. 25 procent uppger att de upplever laddningen som för tidskrävande och komplicerad.

Avis lösning på de problemen är ett samarbete med Northe. Samarbetet ger Avis kunder tillgång till de verktyg som behövs för att hitta laddplatser och man erbjuder en digital laddbricka som kan användas för att starta och betala för laddningen.

– Vår ambition är att göra valet av elbil till det lättaste och mest självklara valet. Det är många som aldrig har kört en eldriven bil tidigare, och då är det klart att det kan kännas lite läskigt. Just därför kan det vara bra att hyra en elbil innan man köper en, för att prova hur körningen känns utan några större förbindelser, avslutar Donald Hayes.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.