Ferrari-patent kan lyfta fram motorljudet i elbilar – ett väsentligt kännetecken

Pressbild: Ferraris första hybrid Ferrari SF90 Stradale.

Ferraris kommande elbilar kan få ett förstärkt och distinkt motorljud. Det avslöjar patentritningar som analysfirman Oddo BHF tagit del av.

Patentet beskriver en ”återgivningsanordning för realisering av ett ljud som kan associeras med en elektrisk motor”. Patentet beskriver inte nödvändigtvis ett artificiellt mullrade ljud från en V12-motor.

Snarare tycks det handla om en anordning som ska fånga upp och förstärka ljudet från elmotorerna. Ferrari VD Benedetto Vigna har tidigare sagt att ljud är en ”väsentlighet som kännetecknar en Ferrari”. Varje motor har sin ”signatur”

Ferrari planerar att presentera sin första elbil till 2025. En modell som ska vara djupt rotad i ”den stegrande hästens arv”.

Det är inte bara Ferrari som lägger vikt vid ljud på sina kommande satsningar på elbilar. Amerikanska muskelbilstillverkaren Dodge har utvecklat ett ”ett elektroniskt avgassystemet” till kommande eldrivna Dodge Charger SRT Electric. Här pressas ljud genom en förstärkare och stämningskammare som kan få den kommande modellen med att mullra med upp till 126 dB.

Under presentationen av eldrivna Dodge Charger sa VD Tim Kuniskis att den mullrande Charger är en medveten provokation mot de som anser att elbilar måste vara tysta. För Ferraris del tycks tankarna mer handla om arv, och att man ska lyfta fram elmotorernas ljud som ett signum.

Bonusvideo: Kolla in när Dodge Charger SRT Electric mullrar:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.