Toyota får ny VD som ska fokusera på elbilar

Avgående VD Akio Toyoda (67 år) och nya VD:n Koji Sato (54 år).

Akio Toyoda har varit VD för Toyota sedan 2009. Han är barnbarn till Toyotas grundare men väljer nu att kliva ner från posten som VD. Ersättare blir Koji Sato som idag är chef för Lexus och Toyotas motorsportsatsning Gazoo Racing.

– Jag tror att jag under de senaste 13 åren har byggt en solid grund för att skicka stafettpinnen vidare. Den nya ledningsgruppen har ett uppdrag att förvandla Toyota till ett mobilitetsföretag, sa Toyoda vid en onlinebriefing idag.

Koji Sato valdes då ”han älskar bil” och för sin ”unga ålder”. Toyoda förtydligade att det krävs någon som är ung för att fullfölja Toyotas omvandling i en ny era.

I Kojis uppdrag kommer det ingå att navigera rätt i en bransch som präglas av elektrifiering, autonom körning och uppkopplade bilar. Koji ska bryta de gamla mönstren i en tid där Toyota kritiserats för att ha hamnat efter i den globala omställning som pågår i fordonsbranschen.

Akio Toyoda blir istället ny styrelseordförande i Toyota.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.