Teslas orderingång är nästan dubbelt så hög mot produktionstakten just nu

Tesla gjorde ett rekordår 2022 trots att året kantades av stora utmaningar, lockdowns, väldigt höga räntor och leveransutmaningar. Det sa Elon Musk inatt under Teslas kvartalsrapport.

Det ser också ut som att det kommer fortsätta bra framåt för Tesla. De nyliga stora prissänkningarna på Tesla Model 3 och Model Y har gett Tesla en rekordstart på året.

Den vanligaste frågan från investerare inför mötet var hur prissänkningarna har påverkat efterfrågan och om det finns ens finns någon efterfrågan. Det svarade Elon Musk på under mötet:

– Jag vill lägga denna oro till ro. Hittills i januari har vi sett den starkaste orderingången någonsin i vår historia. Vi ser för närvarande en orderingång nästan dubbelt så hög som produktionstakten, sa Elon.

Elon fortsätter sedan med att påpeka att det så klart är svårt att veta om orderingången kommer ligga kvar på dessa nivåerna. Han säger också att man har justerat upp priserna något för Model Y på vissa marknader i respons till den höga orderingången.

– Vi tror att efterfrågan kommer att vara god trots sannolikt ett tillbakadragande på fordonsmarknaden som helhet, fortsatte Elon.

Prissänkningarna har haft en tydlig effekt på efterfrågan. Något som Elon också lyfte fram:

– Så i grund och botten spelar priset verkligen roll. Jag tror att det är många som velat köpa en Tesla men som inte haft råd. Så de tidigare prisjusteringarna har verkligen gjort skillnad för den genomsnittliga konsumenten, tillägger Elon.

– Det är som att folk som har mycket pengar, de glömmer bort hur viktigt det är med överkomliga priser och det har alltid varit vårt mål på Tesla att tillverka bilar som är överkomliga för så många som möjligt. Så jag är glad att vi kan göra det för dessa människor, avslutar Elon Musk.

Vidare berättade Elon att Tesla har kostnaderna under kontroll trots prissänkningarna. Han lyfter fram fabrikerna i Berlin och Austin där produktionskostnaderna börjat sjunka till följd av ökad produktion.

Hela kvartalsrapporteringen finns att lyssna till i spelaren nedanför:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.