Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Eldrift

Fem miljoner till forskning ska förbättra elbilens räckvidd på vintern

Temabild: Ladda elbilen i snö.

Räckviddstester på vintern har gång på gång visat att räckvidden på elbilar påverkas av kyla. I värsta fall tappar en del bilmodeller så mycket som 40% av sin räckvidd när temperaturen kryper under fem minusgrader. För de flesta modellerna brukar tappet ligga på omkring 20 till 30 procent.

Anledningen till att förbrukningen ökar är för att bilen måste använda energi till att hålla batteripaketet vid optimal arbetstemperaturer. Nu ska forskare vid University of Rhode Island i USA titta närmare på hur batteriprestanda i kalla temperaturer och hur den kan förbättras.

Forskarteamet, bestående av Professor Brett Lucht i spetsen får omkring fem miljoner kronor från USA:s Energidepartement för energieffektivitet och förnybar energi. Forskningen ska pågå under tre år.

– Vi försöker förstå orsaken till den försämrade prestandan och därefter ska vi systematiskt utforma bättre elektrolyter och gränssnitt mellan elektrolyten och elektroderna för att lösa problemet, säger Brett Lucht.

Mer om att köra elbil på vintern:
10 tips när du ska köra elbil på vintern
Hur klarar elbilen en svensk vinter?

– Jag tror att den gröna ekonomin är en viktig sak för vårt land och vår stat. Batterier är ett mycket viktigt bidrag, både när det gäller konsumentelektronik, elektriska fordon och förnybar energi. För mig personligen får jag mycket glädje av att arbeta i ett område som gynnar både vår lokala ekonomi och världen som helhet, skriver Brett i en nyhet på universitets hemsida.Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Elbil

I förra veckan började det komma indikationer på att världspremiären för den elektriska Folkabussen närmar sig. Genom en reklamfilm som Allt om Elbil fick...

Elbil

Efter att under många år ha setts som en pionjör inom elbilar med Nissan Leaf är det dags för Nissan att öka takten ytterligare....

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons