10 tips när du ska köra elbil på vintern

Temabild: Ladda elbilen i snö.

Snö och kyla är en utmaning för elbilar. Extrem kyla kan ha stor påverkan på räckvidden och batteriets förmåga att lagra energi. Samtidigt går det också åt mycket mer energi till att hålla kupén varm och att faktiskt få bilen att pölsa genom tung snö.

Att köra på vintern kräver bättre planering och man bör öka sina säkerhetsmarginaler. Kortare räckvidd och det bitigare vädret kan göra de där milen till fjällstugan betydligt surare än milen du tillryggalade på sommarens bilsemester.

10 konkreta tips till hur du kör elbil på vintern

1.  Sätt på parkeringsvärmaren

På de flesta moderna elbilarna kan du ställa in parkeringsvärmaren så att den har bilen varm och isfri till det planerade klockslaget för avresan. Planera dina resor och nyttja den funktionen. Idealiskt är att du laddar bilen samtidigt.

2. Använd stolsvärmen

Att använda stolsvärmen, rattvärmen men också värmeslingorna i rutorna kan vara en fördel. De är oftast  mer energieffektiva än bilens kupévärmare.

3. Parkera inomhus

Om du har möjlighet är det givetvis en vinnare att parkera inomhus i ett varmgarage. Då blir batteriet inte kallt och mår bättre. Ett uppvärmt batteri ger längre räckvidd.

4. Anpassa körstilen

Anpassa dig efter väglaget, om det finns snö och is på vägarna är det en fördel att vara lättare på foten. Att undvika kraftiga accelerationer och hårda inbromsningar gör dig till en säkrare bilförare samtidigt som du får ökad räckvidd.

5. Kontrollera trycket i däcken

Dåligt däcktryck ökar motståndet och energiförbrukningen. Detsamma gäller för dubbdäck, kör därför med välpumpade dubbfria däck.

6. Ladda batteriet fullt

Ett kallt batteri har lägre kapacitet. Ställ därför in laddning med en timer så att bilen alltid är fulladdad till precis innan du kör hemifrån på morgonen.

7. Våga hålla ljuset och radion på

Energiförbrukningen på lampor och radio är försvinnande liten. Snåla inte på ljuset i tron om att du kommer längre och ha gärna på radion – det ökar både trafiksäkerheten och välbefinnandet i elbilen.

8. Undvik fukt i bilen

Undvik att släpa in snö i bilen, torka av gummimattorna och hålla gärna en ruta öppen om du parkerar bilen i ett varmgarage så att fukt kan avdunsta ut ur bilen. Det är inte helt fel att värma upp bilen med en kupévärmare någon gång varje vinter för att få ut fukt.

9. Snabbladda längs vägen

På extra kalla dagar kan det vara nyttigt att planera in extra stopp för att snabbladda bilen längs resan. Tänk på att snabbladdning är långsammare när det är kallt.

10. Ladda vid varje tillfälle

Ladda bilen vid varje tillfälle, även om du bara ska in en snabb sväng på ICA för en liter mjölk så hjälper varje laddning till att hålla batteriet på rätt driftstemperatur och ökar därmed räckvidden.

Vänd utmaning till något positivt

Avslutningsvis så handlar bilkörning på vintern om vana, oavsett om du kör elbil eller fossilbil så gäller det att vara mer alert än vanligt. Isiga och mörka vägar ställer högre krav på dig som förare och då kanske det kan vara skönt med den där extra laddpausen som vintern medför.

Och du, spana in laddkartan när du planerar vinterns resor.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.