Etiopien siktade på 150 000 elbilar till 2030, har redan nått 100 000

Bilförsäljare i Etiopien.

I Etiopien pågår en snabb omställning av landets fordonsflotta. Tidigare i år beslutade landets regering att förbjuda importen av bilar med förbränningsmotorer. Det i ett steg att komma ifrån det kostsamma beroendet av fossila drivmedel. Landet har däremot en stor inhemsk förnyelsebar energiproduktion, vilket är anledningen till regeringen sedan några år tillbaka har premierat elbilar.

I en 10-årsplan som beslutades 2021 satte Etiopien som mål att ha i drift 4800 elbussar och 148 000 eldrivna personbilar i landet, som alla drivs av förnyelsebar el. Det målet väljer nu landet att revidera, anledningen är att elektrifieringen har gått snabbare framåt än väntat.

– Vid den här tiden har runt 80 000 till 100 000 elbilar importerats och satts i trafik. Utifrån detta tyder studier på att antalet elfordon som kan nås tills den tioåriga planeringsperioden är över kommer vara runt 439 000 elfordon, skriver landets Transport- och logistikministerium i ett uttalande. Landet har idag runt 1,2 miljoner fordon, de flesta av dessa ska vara en bra bit över 20 år gamla.

För att påskynda omställningen till elbilar och samtidigt skapa nya arbetstillfället i ett land som inte har någon egen bilproduktion har man infört en stegvis sänkning av tullavgifterna på elbilar som importeras till landet. Kompletta elbilar som importeras till landet har en importskatt på 15 procent, delvis monterade elfordon har en skatt på fem procent och delar till elbilar är helt fria från importtullar.

Landet satsar också på laddningsinfrastruktur och ska under de kommande åren bygga 2 226 laddstationer över hela landet, varav 1 176 kommer att finnas i huvudstaden Addis Abeba.

– Elbilar som kan laddas med en låg kostnad gör inte bara resor billigare, kostnaden för underhåll och reservdelar gör dem till fordon att föredra framför fordon som använder bensin, skriver Transport- och logistikministerium i sitt uttalande.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.