Elon Musk: ”Tesla gör sitt för att rädda andra biltillverkare”

Teslas Elon Musk drar sig inte för att öppet diskutera frågor på sociala medieplattformen Twitter/X. Nu kommenterar han kort en kommentar från Tesla-investeraren Steven Markryan som menar att många traditionella biltillverkare snart kommer gå i konkurs.

Steven skriver kort att ”de gamla biltillverkarna snart kommer få sitt Kodak-ögonblick”. Det syftar på det amerikanska bild- och kameraföretaget Kodak som fick ansöka om konkurs i samband med att digitalkameran fick sitt genombrott. Man hade helt enkelt inte hängt med i utvecklingen från analoga till digitala kameror.

– Det lutar tyvärr åt det hållet för många biltillverkare. Vissa företag förstår, men deras förändringstakt är ändå långsam, skriver Elon Musk om Kodak-kommentaren.

Han tillägger sedan att Tesla är öppna med att hjälpa till:

– Tesla försöker vara så hjälpsamma för andra biltillverkare som möjligt med övergången till autonoma elbilar: Vi öppnar våra patent, ger tillgång till våra Superchargers och har bjudit in dem att licensiera vårt självkörande AI-system, berättar Elon Musk.

Just erbjudandet om att använda Teslas Supercharger-nätverk har många biltillverkare nappat på. I Europa är de flesta av Teslas laddare öppna för alla elbilar genom att Tesla valt den europeiska standardkontakten CCS.

I Nordamerika har Tesla gått en egen väg framåt med en egenutvecklad kontakt man döpt till NACS. Under våren har ett tiotal stora biltillverkare valt att anslutna sig till NACS-standarden, och kommer göra det med sina elbilar i regionen från och med 2025. Det gör att de får tillgång till Nordamerikas största laddnätverk, som råkar vara Tesla.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.