Elon Musk: Hoppas på första tester av FSD Beta i Europa senare i år

Under gårdagen startade Tesla leveranserna av Tesla Model Y från den nya fabriken i Europa, Gigafactory Berlin-Brandenburg. På plats fanns Elon Musk och gäster för att fira de första leveranserna.

Under ett tal berättade Elon Musk om vägarna framåt. Han svarade också på frågor från publiken. En av frågorna Elon besvarade handlade om när Teslas självkörande mjukvara FSD Beta kan komma till Europa.

– Vi kommer till en punkt där FSD Beta börjar bli mycket bra i USA. Senare i veckan expanderar vi i Kanada. Jag tror vi kommer vara redo att visa det för myndigheter i EU om kanske två eller tre månader. Men sedan har vi mycket finjusteringar att göra för alla specialfall i Europa, inledde Elon.

Han fortsätter sedan med att påtala att vägarna varierar mycket från land till land och att det är en utmaning. Inom EU är vägreglerna olika, linjer och markeringar skiljer sig åt och FSD måste också kunna läsa av alla olika språk.

Elon tror däremot, trots svåra utmaningar att det kan vara möjligt med de första testerna och en beta senare i år. Om och där myndigheterna tillåter det.

– Det är ganska svårt med FSD i Europa. Mycket mer komplicerat än i USA eller Kanada. Det är knepiga saker, reglerna är inte desamma. Jag tror att vi förmodligen kan börja göra beta senare i år i Europa beroende på myndighetsgodkännanden, sa Elon.

– Saker och ting är lite annorlunda i USA. I USA är saker som standard lagliga och i Europa är de olagliga som standard. Så vi måste få godkännande på förhand medan du i USA kan göra det på ditt eget samvete, tillade han.

Unika färger och planen framåt

Under sitt framträdande berätter också Elon Musk att fabriken i Berlin kommer producera bilar med speciella färger. Bland annat kommer fabriken erbjuda en unik röd färg och en silverfärg. Men varje färg är ett noga genomtänkt beslut. Färger ska kunna underhållas, och fixas i skadeverkstäder under en lång tid framåt.

Målen framåt för Tesla är nu att skala upp verksamheten i år och tillverka så många bilar som möjligt. Man hoppas också på att göra klart Tesla Cybertruck så att den kan gå i produktion nästa år.

Man vill också säkra tillräckligt med batterikapacitet för att kunna starta produktionen av Tesla Semi. Sedan också bli klar med utvecklingen av Tesla Roadster.

Teslas best case-scenario då? Den frågan svarade Elon också på. Om 10 år skulle Tesla kunna ha tio stycken Gigafabriker, och producera 20 miljoner bilar om året – motsvarande en procent av alla bilar i trafik i världen, varje år.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.