Eldrivna skåpbilar kan ge en besparing på 25 procent

Det är betydligt billigare att äga och köra en eldriven skåpbil i Europa jämfört med motsvarande dieseldriven variant. Besparingen kan vara upp till 25 procent per kilometer visar en analys genomförd av Transport & Environment.

Tillgången begränsar däremot försäljningen av eldrivna skåpbilar påtalar organisationen. Idag är nio procent av alla nya personbilar helt eldrivna i Europa. Motsvarande siffra för eldrivna skåpbilar är endast tre procent.

En undersökning visar däremot att vagnparksägarna är villiga att skifta om till eldrivna skåpbilar. Redan idag har en tredjedel av alla större tillfrågade verksamheter minst en helt eldriven skåpbil. En tredjedel planerar att köpa minst en eldriven skåpbil i år.

– En eldriven skåpbil slår en dieseln i kostnad och skåpbilsköpare vet det. Men det finns långt ifrån tillräckligt utbud. EU-lagstiftare kan ändra detta i ett slag genom att öka CO2-målen vilket kommer att kräva att skåpbilstillverkare säljer fler nollutsläppsfordon, säger James Nix, fraktchef på T&E.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.