Elbilar från Nio, Volkswagen, Skoda och Lightyear vinner utmärkelsen Gyllene ratten

Den gyllene ratten är en av de mest prestigefyllda utmärkelserna inom bilbranschen i Tyskland och även i Europa. Bakom utmärkelsen står tyska tidningarna Auto Bild och Bild am Sonntag.

I årets upplaga går totalt fyra elbilar segrande ur omröstningarna som består av jurymedlemmar från de två tidningarna. De fyra elbilarna plockade hem vinsterna i kategorierna Mellan- och premiumsegmentet, Mellanklass SUV, Familjebil och Bästa innovationen.

Det var nykomlingen Nio ET7 som vann i kategorin mellan- och premiumsegmentet. Juryn skriver: ”Nio börjar i Tyskland med den stora eldrivna sedanen ET7. Upp till 700 kilometers räckvidd. Intressant för alla som inte vill ladda: Nio planerar även batteribytesstationer.”

– Den positiva feedback vi har fått under provkörningar och från NIO-användare under de senaste veckorna bekräftar att vi har en mycket övertygande elbil som är redo att konkurrera med de bästa i klassen. Denna prestigefyllda utmärkelse bekräftar detta ännu en gång, kommenterar Ralph Kranz, General Manager för NIO Tyskland.

I kategorin Mellanklass SUV är det Skoda Enyaq Coupé RS iV som plockar hem vinsten. Juryn skriver: ”Utöver den klassiska SUV-modellen erbjuder Skoda även den helelektriska Enyaq med halvkombi – och som sportmodell RS. Trots gott om effekt ska den kunna köra upp till 504 kilometer.”

Juryn har också utsett Volkswagen ID. Buzz till vinnare i kategorin Familjebil med motiveringen: ”Med en längd på drygt 4,70 meter är elbussen från VW fortfarande lättkörd, men ändå rymlig. Räckvidd: cirka 400 kilometer på en laddning.”

Sist men inte minst vinner solcellselbilen Lightyear 0 kategorin Bästa innovationen. Produktionen är i uppstartsfasen och juryn motiverar sitt beslut med: ”Det första solenergifordonet kommer ut på marknaden: Lightyear 0 från Nederländerna. Fem kvadratmeter solceller på taket och huven gör att den kan köra upp till 70 kilometer om dagen med enbart solenergi.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.