Porsche Taycan har fått en succéstart – har tillverkats i 100 000 exemplar

Nu når elbilen Porsche Taycan en milstolpe. I veckan rullade bil nummer 100 000 av produktionslinan. Det tog tre år för Porsche att nå hit, den första Taycan tillverkades i september 2019.

De tre största marknaderna för modellen är Kina, USA och Storbritannien berättar Porsche i ett pressutskick. Sverige kommer ganska långt ner på listan, här finns det 1 797 Taycan.

– Med Taycan har vi gjort en framgångsrik start i den elektriska tidsåldern. Vi är mycket stolta över att ha nått denna milstolpe så snabbt, trots utmaningarna som halvledarbristen och Covid-situationen utgör, säger Kevin Giek, Vice President Model Line Taycan.

Modellen finns idag i tre karossvarianter: sportsedanen Taycan, kombivarianten Taycan Sport Turismo och upphöjda kombivarianten Taycan Cross Turismo. Den finns med flera olika motoralternativ, från bakhjulsdrift till fyrhjulsdrift med en effekt på mellan 300 kW (408 hk) och 560 kW (761 hk).

Det börjar nu finns en hel del Taycan som hunnit köra riktigt långt. En av dessa är franska transportentreprenörer Jean-Hubert Revolon som kört 19 000 mil sedan han tog leverans av sin Taycan i augusti 2020. Jean-Hubert kör upp till 120 mil om dagen.

Jean-Hubert och hans Taycan.

Han föll för Porsche Taycan för dess design och ”de tekniska innovationerna, som är bra för miljön såväl som min ekonomi på grund av de låga driftskostnaderna”. Han tillägger: ”och jäkligt bra väggrepp och maximal smidighet, något bara trollkarlarna på Porsche kan klara av.”

Fler elbilar på gång

Prototyp av Porsche Macan. Pressbild: Porsche

Under nästa år väntas Porsche visa upp en helt eldriven variant av Porsche Macan. Den kommer att bygga på en nyutvecklad plattform (PPE) och kommer kunna erbjuda runt 650 hästkrafter och ultrasnabb snabbladdning med en effekt på upp till 270 kW.

Under 2027 kommer också en ny generationen elbilar från Porsche när Panamera blir helt eldriven. Den kommer att bygga på Volkswagens SSP-plattform.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.