Cupra kommer erbjuda fräckaste elbilarna med tuffaste attityden

Foto: Peter Esse.

Efter att det tidigare prestandaemblemet Cupra 2018 tog steget och blev ett fristående märke från Seat börjar nu Cupras nya framtid att ta form på allvar. Fram tills nu har den i ärlighetens namn varit ganska beroende av Seat. Cupra vill i själva verket sticka ut, distansera sig från Seat och bli märket med den tuffa attityden i Volkswagen-koncernen.

Nu för första gången visar Cupra tydligt upp det samlat i samband med bilmässan IAA Mobility i München. Snart kommer nästa elbil, Cupra Tavascan, som ett direkt syskon till Volkswagen ID.4 men samtidigt något helt annat.

Cupra Tavascan får en unik interiör. Pressbild: Cupra.

Cupra Raval tar det vidare

Nästa stora kliv blir kanske det som Cupra nu ställer ut på mässan i form av koncept. Nära tillverkning och verkligheten är konceptet Cupra Raval. Konceptet är en vidareutveckling av det tidigare konceptet Urban Rebel. Med Raval blev visionen mer konkret.

Cupra Raval. Foto: Peter Esse.

Cupra Raval kommer 2025 och är ett koncernsyskon till Volkswagen ID. 2all och märkets elbil för stadstrafik. Det är genom det här som vi nu börjar se att Cupra på allvar hittat sin plats. Raval är baserad på MEB Entry-plattformen som också kommer sitta i Volkswagen ID. 2all. Den kompakta elbilen mäter 4,03 meter, har en motor på 166 kW (226 hk) och ska klara 0 till 100 km/h på 6,9 sekunder.

Räckvidden väntas bli runt 440 kilometer och att snabbladda från 10 till 80 procent bör den klara på runt 20 minuter, baserat på släktskapet med ID. 2all. Även priset ska pressas, och utgå någonstans strax över 25 000 euro, precis som ID. 2all.

Interiören i Cupra Raval. Foto: Peter Esse.

Interiört förkroppsligar Cupra sitt nya tuffare formspråk. Det är skarpa linjen, med aggresiva vinklar. Ljus används för att ge kontraster och framhäva den annars mörka och hemliga interiören.

Dark Rebel är nästa steg

Dark Rebel. Foto: Peter Esse.

På plats fanns också uppvisningsbilen Cupra Dark Rebel. Det här är ett koncept som är utvecklat tillsammans med fans i en konfigurator online. Närmare 270 000 användare har bidragit med sina förslag och resultatet är alltså detta koncept.

Dark Rebel är en tvåsitsig sportig elbil i ett shooting brake-utförande. Ljussättning är ett nyckelelement i designen av Cupra Dark Rebel som utgår från den belysta loggan på huven. Karossen har fått en flytande karossfärg och ljus som skiftar.

Dark Rebel. Foto: Peter Esse.

Cupra Dark Rebel mäter 4,5 meter i längd, 2,2 meter i bredd och 1,3 meter på höjden. Dörrarna som är hela 2,2 meter långa öppnas uppåt och ger en tydlig kontrast till bilens proportioner.

– Cupra Dark Rebel representerar hela varumärkets DNA och värderingar. Med bredare axlar, lång motorhuv och lägre kupé är den fokuserad på föraren. Cupra Dark Rebel är designad för att gå in i en ny dimension där lust, känslor och tryck utan gränser illustrerar vår besatthet, kommenterar Cupras designchef Jorge Diez.

Bonusvideo

Känn av pulsen i Cupras monter i videon nedanför:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.