Beslutet: Föraren ansvarig när Tesla Sentry Mode filmar omgivningarna

Förra året fick Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) in en anmälan om Teslas vaktläge Sentry Mode som filmar runt bilen. En funktion som exempelvis kan fånga inbrottstjuvar eller parkeringsskador.

Vaktläget övervakar helt enkelt omgivningarna runt bilen med fyra kameror, och sparar ner filmsekvensen i de fall när någon kommer nära bilen. Det innebär också att filmsekvenser på oskyldiga förbipasserade ibland också kan fastna på film.

IMY valde att inte ta ställning till ärendet direkt, utan i stället skickade man vidare klagomålet till systermyndigheten DPA i Nederländerna. Nu har DPA tagit ett beslut om ärendet.

Den första frågan att reda ut var om det var Tesla eller föraren som var ansvariga för inspelningarna. DPA kom fram till att ansvaret ligger på föraren som privatperson.

Har gjort ändringar

Under utredningens gång har Tesla också gjort ändringar till Sentry Mode, något man också informerat DPA om. En av funktionerna är att inspelningen som standard bara startar om någon eller något rör fordonet och inte bara observerar att någon kommer nära.

Bilen kan fortfarande filma när någon kommer nära, men det är något som föraren i så fall aktivt måste aktivera. Därmed läggs ansvaret på föraren. Om kameran börjar filma visas också ett tydligt meddelande på skärmen och lamporna blinkar till för att informera om inspelningen.

En ny standardinställningen är också att bilen endast sparar den senaste minuten. För att spara längre sekvenser måste föraren själv aktivera det.

Kan vara motiverat

Utredningen har inte resulterat i några böter eller sanktioner för Teslas del eftersom den kom fram till att det är ägaren som är ansvarig för att deras bilar spelar in.

– Tack vare ändringarna som Tesla har gjort är alla som råkar gå förbi dessa fordon skyddade. Tesla har också minskat risken för att ägarna till dess bilar bryter mot lagen genom att olagligt filma människor, kommenterar Katja Mur, styrelseledamot på DPA.

DPA säger att vaktläget kan vara motiverat, trots att det är förbjudet att filma på offentliga platser. Det till exempelvis om det finns ett allvarligt säkerhetsproblem och bilar i grannskapet regelbundet bryts in.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.