Audi Sport-chefen: Elbilar gör det enklare att göra roliga bilar

Pressbild: Audi

Snabba och roliga Audi-bilar, det är precis vad Audi Sport levererar och skiftet till elbilar öppnar upp helt nya möjligheter till att skapa ännu roligare bilar. Med elmotorn får Audi Sport en större frihet att justera vridmomentkurvor och effekt än hos förbränningsmotorer.

Audi Sports kunder förändras, berättar bolagets VD Sebastian Grams för Autosport. Det bevisar bland annat försäljningen av Audi e-tron GT, där RS-varianten står för en tredjedel av voylmerna.

– Vi måste också fokusera på de nya målgrupperna som växer fram, och därför tror vi definitivt att elektrifiering och hög prestanda går riktigt, riktigt bra ihop, säger Sebastian Grams.

Sebastian ser fram emot hur teknik från motorsport i kombination med elektrifieringen kan forma framtidens Audi RS-bilar.

– Vi har tagit tekniken från Formel E, som är mycket avancerad teknik, placerat den i en ”seriebil”. Det är inte en seriebil… det är en racerbil. Men vi har verkligen designat framtidens elektriska Quattro, på ett nytt sätt, som ger mycket känslomässigt, säger han.

Han beskriver hur Audis ingenjörer enklare kan justera vridmomentkurvan och effektuttaget hos elmotorer än i bilar med förbränningsmotor. Vilket ger en ”bättre lekplats åt ingenjörerna” i utvecklingsarbetet.

– Du kan till och med designa och ge en speciell egenskap till den elektriska drivlinan ännu bättre än i en förbränningsbil. Med elektrifiering ombord kan du hitta speciella körlägen och du kan skapa ett speciellt ljud för drivlinan. Det här är något vi har visat med RS e-tron GT. Det här är det nya vi måste ta in i våra bilar, i vår teknik, avslutar Sebastian Grams.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.