Audi siktar på 20 helt eldrivna bilar från 2026 – och ser ökat behov av laddare

Pressbild: Audi

Vi närmar oss slutet av 2021 och Audi har tagit tillfället i akt att summera sitt år. Men man påminner också om framtiden, ökade investeringar i e-mobilitet och kravet på fler laddare.

2021 fördubblade Audi antalet helt eldrivna modeller i sitt program. Med nya Audi e-tron GT quattro, Audi RS e-tron GT, Audi Q4 e-tron och Audi Q4 Sportback e-tron räknar man (lite generöst) till totalt fyra nya modeller. Det ger ett modellprogram med totalt åtta helt eldrivna modeller.

Lanseringen av elbilar kommer att fortsätta. Till 2025 är målet att erbjuda fler än 20 helt eldrivna modeller. Året efter det kommer alla nya produktlanseringar vara helt eldrivna. Till 2033 är målsättningen att endast erbjuda eldrivna modeller.

– Den nuvarande planeringsrundan återspeglar vår accelererade framtidskurs. Baserat på investeringsplanerna ligger vårt fokus fram till 2026 på att konsekvent implementera färdplanen med en omfattande produktoffensiv av helt och delvis eldrivna modeller, säger Jürgen Rittersberger, CFO för Audi AG.

Mellan 2022 och 2026 planerar Audi-koncernen att investera totalt 37 miljarder euro i forskning- och utveckling samt fasta tillgångar. En stor del går till investeringar i fordonsprojekt. Bland annat öronmärker man ungefär 18 miljarder euro enbart för elektrifiering och hybridisering.

Audi charging hub: lounge area

Audi ser också att kravet på laddinfrastruktur ökar i takt med att antalet elbilar ökar. Nyligen lanserade Audi ett nytt koncept för snabbladdning i storstäder. Man kallar det Audi charging hub och ser det som en möjlig lösning på snabbladdning hos de som inte kan ladda hemma.

Audi är också delägare i Ionity som nyligen aviserat en satsning på att utöka antalet laddpunkter i Europa. Till 2025 är planen att öka antalet snabbladdare i nätverket från 1500 till 7000 stycken. Ionitys snabbladdare är en av de snabbaste på marknaden just nu och erbjuder hastigheter på upp till 350 kW.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.